Fredagskrönikan

Dagen före dagen före finaldagen, blev just till dagen före finaldagen. Hur gick det till, och vad betyder det?

Jo det betyder att vi ska spela klart alla matcher imorgon, på lördag. Inte för att Madde Ödquist ska spela final, det handlar om vädret.

När ska sommarvärmen komma tillbaka egentligen? Den måste väl komma tillbaka, sommaren kan väl inte vara över? Jag hade – iskallt – räknat med att temperaturen nu skall vridas upp för att snitta en någonstans runt 25 grader i genomsnitt under augusti månad. Jag kanske får rätt till slut i min förhoppning, men det ser i så fall inte ut att börja så bra. Under söndagen skall det regna säger SMHI. Och YR. Vi bestämde oss därför för att alla matcher ska spelas klart redan på lördag.

Morgonen på fredagen började med sorkar på banan. Gamla ljugänningar hade kanske sagt att det är sorkar på banan hela tiden. De för ett jäkla liv dessutom. Men nu menar jag alltså riktiga sorkar, sådana små, med fyra ben och lång svans. De som tar över ledarskapet på vår planet när mänskligheten vilar upp sig under tjocka duntäcken. Så tidigt får de allra mognaste spelarna i Ladies och OldBoys alltså kliva in på banan, att sorkarna ännu inte har lämnat arenan för mänsklighetens gryningsintåg.

Efter att ha sjasat ut sorkarna i fråga kunde Jompa manövrera ut Dahlbom på sedvanligt manér. Någon måste ju förlora, konstaterade Janne, det får väl vara jag då. Samtidigt gick John en tvåtimmars holmgång mot Persa. John har förlorat färdigt i år har jag förstått, han vann i matchtiebreak mot Per. Persa får inte bli kort i pressade lägen. Det lämnar för många options till motståndaren. En enkel stoppboll, en vinkel, eller en djup boll om Per går fram. Per fick dessutom spela Dubbel B med Putte efter en kortare viloperiod. En tuff förmiddag alltså, för en snar 80-åring. På fråga hur förmiddagen har varit svarade Persa: ”Mycket bra tack, men fullständigt framgångslös”. Jag tänker att alla 40-åringar, som tycker att det är kul med tennis, har en hel (egen) livstid med tennis framför er innan ni kommer upp i Persas…mognad. Du är en inspiration Persa, keep going strong, imorgon väntar Bolljompa. En klassiker. Då gäller det att sätta backhandvolleyn vid 4-5 i banan, inte i nätkanten!

Men se där kommer ju Filip Björnstjerna vankande. Spanar in ägorna. Han har alltså återvänt till Björkvallen efter en sejour i la France. Kassören konstaterar att ekonomin utvecklats väl under hans frånvaro. Något som han har följt nära och med full kontroll från fjärran. Läget i landet är gott. Filip noterar att Calle Schött har höjt priset på den grillade Chorizon, helt rimligt då räksalladen ingår. Min räksallad ligger för övrigt vid gungställningen, då korvbrödet inte rymde både korv och räksallad. Någon hund får smaskens mellanmål. Peter Karlsson går förbi i jeans. Har han någonsin haft jeans på Björkvallen? Knappast väl, och inte heller har han någonsin spelat färdigt redan på torsdagen. Times change.

Vi har nu spelat 196 matcher. 20 återstår. Alla är semifinaler och finaler som spelas imorgon. Inga klasser är ännu avgjorda, morgondagen kommer alltså bjuda på ett smörgårdsbord av spännande matcher. Byn känns därför lugn ikväll, även om Blacknuss på Brunan snart drar igång. Mången tennisspelare äter nyttigt, dricker sunt och förbereder sig för att gå för sin pokal imorgon. För vem vill inte ha sitt namn på en pokal?

Vad har vi då framför oss? Här följer en liten preview klass för klass:

Damsingel A. Victoria Högset som vi alla känner ser lika stark ut som vanligt och är framme i final. Här möter hon ett nytt stjärnskott på LjugarnOpen-himlen, nämligen Eva Lindqvist från Västergarn eller däromkring. Eva är badmintonspelare – som jag förstår det seedad 2:a i veteran-EM för bara några år sedan. Hon är alltså en racketspelare av rang. En skada har försvårat för hennes serve som tidigare varit ett riktigt vapen. Hon spelar en mer defensiv tennis än Victoria, med vilken hon på vägen har manövrerat ut såväl Märta Vucetic som Elsa Ödquist. Kommer Victorias mer aggressiva spel räcka för att överkomma Evas taktiska spel? Mycket spännande.

Damsingel B. Här har förstaseedade Maria Fredriksson tagit sig hela vägen till final efter att ha gått segrande ur en tight semifinal mot Nathalie Andrén 7-6, 6-4. Hon möter byns nya tillskott Sofia Doftvik som i sin premiär tagit sig till final i två klasser (Damsingel B och Mixed), inte illa. Sofia slog andra seedade Sofie Dahl i andra omgången och sedan dess har det rullat på. Jag kan inte se något annan än att detta blir en lång och hård kamp, som en damsingel B-final ska vara. Ta med extra vatten och lycka till!

Ladies-klassen. Här väntar en direkt avgörande uppgörelse mellan Annika Hogen och Madde Ödquist. Två spelare som känner varandra innan och utan. De möttes också i första omgången i damsingel A (alltså den klass som Madde hade tänkt spela final i om ni minns), då vann Madde ganska övertygande 6-4, 6-2. Annika hade då svårt med sina demoner. Det prasslade för mycket i löven och hon kunde inte tänka. Ska det blåsa imorgon? Kommer hon hantera prasslet? Madde måste å andra sidan vinna för att återupprätta sin heder. En mycket känslig historia. Jag måste gå upp 08:00 för att se detta!

Herr Singel A. Det blev till sist en repris på fjolårets finaluppställning. Filip fick en tuff match mot sin adept Axel von Pongracz och det var på väg att bli nervöst när Filip skulle serva för andra set och matchen i 5-3 men blev bruten. Han bröt dock genast tillbaka och stängde matchen. Jonas tvingades till tiebreak i första set mot storebror Willam von Pongracz och fick därtill med sig det enda break som behövdes för att ta andra set 6-3. Vi gratulerar Axel och William till en fin turnering. Snart är ni ikapp gubbarna. Noteras bör att Jonas har vunnit snart 40 matcher i sträck sedan Ljugarn Open förra året. Däribland SM-finalen H35 i våras. Kommer Filip att hålla för favoritskapet eller är det Jonas tur? Den som är på vallen 15:00 får se.

Herr Singel B. Efter en rekordstor klass med Lucky Loser och en massa annat kul har Wille Edman tagit sig hela vägen till finalen med sin nyprogrammerade lumpenskalle. I finalen mot Mattias Harring stod det 8-4 till Mattias i sidbytet, varefter Wille knep 6 raka poäng och stängde matchen i 10-8. På andra sidan nät kommer han att finna den enda av Carlnäs-bröderna som tagit sig till start i år, nämligen Fredrik, som slog den lovande junioren Axel Bengtsson 7-5, 6-4. Detta blir en sevärd historia. Fredriks rutin vs. Willes skalle. Vem står med pokalen?

Herr Singel C. Jakob Våfflan Wahlberg är mig veterligen i sin första final i Ljugarn Open. Den gamle Gothia Cup-vinnaren har en touch och bollsinne som få. Han ses ibland springa i cirklar på banan, vilket kan vara hans svaga sida. Alltså att läsa spelet. Men en sak är säker. Partyt på Våffelmaggen kan nå nya höjder om värden också är regerande mästare. Det vore en riktig höjdare och det finns risk att motståndaren av det skälet kommer ha publiken emot sig. Jakob möter Victor Nordenskiöld, som precis spelade färdigt sin semifinal mot Mikael Johansson, som han vann 10-8 i matchtiebreak.

Oldboys. John Bolljompa Andrén äger denna klass sedan ett antal år och han kan imorgon stänga den om han besegrar Per Schött. Skulle Per skrälla där blir det rörigt. Då kommer flera spelare stå på samma poäng och tävlingsledningen får dra sig tillbaka för att konferera. Kan var klart mutningsbar i ett kort tidsfönster.

Dam Dubbel. På grund av schemaändringarna är semifinalerna inte spelade i alla klasser ännu. Damdubbeln är en sådan. Semifinalerna spelas klockan 09:00 och i den första matchen möter Annika Hogen och Sofie Dahl, Märta Vucetic och Elsa Ödquist. Samtidigt spelar Madde Ödqvist och Anna Wränghede (ni vet hon som undrade om Högset inte heter Högstedt) om den andra finalplatsen mot Cissi Grufman och Sussi Vucetic. Finalen som spelas klockan 11:00 ser ut att kunna innehålla vissa familjeaspekter. Spännande. Krönikören avstår från att kommentera eller tippa olika scenarion här.

Herr Dubbel A. Årets överraskning i denna klass heter Hugo och Otto Mårtensson, som spelar riktig pang-pang dubbel. Såsom Calle och Jocke Schött skulle vilja spela om de hade haft förmågan. Dessvärre slutade deras dubbelspel med att den ene träffade den andre i huvudet, varför de numera har särat på sina unika tennisförmågor. Tyvärr, för publikens skull ska sägas, vi saknar the OK Corral Shootout, även om vi också gillar grillkorv och sällskap på Brunan. Men nu får vi hållas med våra nya skarpskjutande cowboys. De möter Filip Engström med lillebror Axel, som spelade riktigt bra mot Nathan/Widengren i sin semifinal.

Herr Dubbel B. Här har vi en ren ungdomsfinal mellan Schröder/Lindemann och Edman/Grufman. Medan det senare paret har funnit sig i schemaläggningen har tävlingsledningen fått agera medlare mellan Schröder/Lindemanns ganska olika preferenser. En match som lades 17:00 flyttades med hänvisning till arbete på Brus, till 09:00 på en lördag. Hur kan man lägga en match 09:00 på en lördag, det är ju helt orimligt? Menar Lukas. Det handlar inte om jobb eller inte jobb, på fredagar är det krök och då kan man inte spela klockan 09:00, det förstår ju vem som helst, fortsätter han. Efter långtgående förhandlingar med restauranger, i egenskap av såväl arbetsgivare som utskänkare har tävlingsledningen lyckats medla detta i hamn så att vi får en final. Vi hoppas på underhållning och realtidsreferat från pappa Mattias.

Generation Dubbel A. Far och son GOAT-hunt går vidare. Mulle och Sam Schröder har sju titlar i bagaget. Arvid och Ulf Vucetic har fyra. 8-4 så är nog loppet kört. 7-5 är ett helt annat ball game. Som Mulle brukar säga. Jag spelar tennis för att få spela den här matchen. Schröders är laddade. Ikväll ska Mulle få en GÖS. Undrar ni vad det är, fråga en ungdom med åldern inne.

Generation Dubbel B. Här ställs fjolårsvinnarna Christer och Sofie Dahl mot Fabian och Axel Björnstjerna. En hög nivå i en B-klass måste jag säga. Axel var nästan framme i final i B-singeln där han förlorade tight mot Fredrik Carlnäs. Pappa Fabian är grym på skateboard, så kan kommer garanterat att åka cirklar runt motståndarna, så mycket är ju klart. Christer är ju tennistränare till yrket och att Sofie kan spela vet vi ju om inte annat från alla år som tränare i tennisskolan. Svårtippat. Och sevärt!

Mixed Dubbel. Här ska spelas en semifinal mellan Sandbergs och Vucetics på förmiddagen, vilket vi ser fram emot. Här möts två äkta par, vilket alltid adderar en dynamik till spelet. Vinnaren ställs sedan mot Doftvik/Bloss som vann mot Grufman/Estelle i matchtiebreak idag på eftermiddagen. Varför de får en vilodag inför finalen måste jag fråga tävlingsledningen. Hur tänkte han? Min fru undrar också…pardynamiken är redan i gång.

Där har vi det hela.

Efter sista finalen, cirka 16:30-17:00 påbörjas prisutdelningen för samtliga klasser. Kul om så många som möjligt är på plats.

Jag vill också på förhand tacka alla som hjälper till att rodda med prisutdelningen, liksom Markus Elblaus, som håller i vår tropp med bollkallar till de sista finalerna.

Varmt välkomna till en sista händelserik tennisdag på Björkvallen 2023!

 

 

Föregående
Föregående

Epilog Ljugarn Open 2023

Nästa
Nästa

Torsdagskrönikan